5 tips för att ta en snygg profilbild med mobilen (och Snapchat eller Instagram)

En bra profilbild är bra att ha i alla sociala medier, men särskilt viktig att ha om du vill profilera dig i professionella sammanhang, till exempel på LinkedIn eller Twitter. Som tur är behöver du inte gå till en professionell fotograf för foton. Du har allt du behöver i mobilen.

Det går bra att använda den vanliga kamera-appen, men använder du Instagram Stories eller ännu hellre Snapchat får du tillgång till filter och linser som kan göra din bild ännu bättre. Jag som är ganska fåfäng föredrar Snapchat.

Så här gör du:

1. Get dressed for success

Klä dig som du skulle göra för ett kundmöte eller en mässa där du representerar ditt företag. Vill du ha en bild som fungerar i många år, undvik alltför trendiga eller säsongsbetonade kläder.

Även om du bör satsa på en närbild, tänk på bakgrunden så att den inte är alltför rörig eller visar något av för privat karaktär (leksaker, smutstvätt etc.).

 

IMG_7630.JPG

Privat

 

IMG_7634.JPG

Jobb

2. Ljuset

Undvik allmänbelysning ovanifrån eller ljus som kommer från ena sidan. Det är bara osmickrande. Sträva efter mjukt ljus rakt framifrån. Att stå framför ett fönster i dagsljus är det absolut enklaste.

IMG_7638.JPG

Dåligt ljus

IMG_7642.JPG

Bättre ljus

 

3. Blicken

Om du tar bilden själv kommer du att vara nära kameran/mobilen. Tänk på var du fäster blicken. Titta inte på din egen bild på skärmen, utan in i mobilens kamera. Då kommer den som tittar på din bild uppleva ögonkontakt.

IMG_7644.JPG

Ingen ögonkontakt

IMG_7645.JPG

Ögonkontakt

4. Håll kameran i bra vinkel

De flesta mobilkameror är vidvinkliga och därför förvrids bilder tagna på nära håll. Objekt närmast kameran kommer att relativt sett förstoras. Vill du undvika stor näsa eller onaturligt bred käke så experimentera med hur du håller kameran tills du hittar något som passar dina anletsdrag. Jag tycker att min bästa vinkel är lite ovanifrån. När du hittat en bra vinkel kan du ta din bild.

IMG_7650.JPG

Osmickrande vinkel

IMG_7654.JPG

Bättre vinkel

5. Filter

Ett filter kan jämna ut hudtonen och sudda bort oönskade skuggor. I både Snapchat och Instagram applicerar du filter efter att bilden är tagen, genom att svepa från höger till vänster med fingret. Svep ytterligare gånger för att bläddra igenom de olika filtren. Det första filtret i Snapchat är min favorit för det ljusar upp utan att ändra färgtonen.

IMG_7654.JPG

Utan filter

IMG_7655.JPG

Med filter

I de flesta fall är du klar här. Tryck på Spara-ikonen för att spara din bild till kamerarullen.

6. För de fåfänga (ni andra hoppar till nästa steg)

Vill du ha extra hjälp att se snyggt symmetrisk ut? Då kan du använda Snapchats ”snygglins” som är en av de permanenta linserna. Tryck lätt en gång på skärmen innan du knäpper din selfie. Det aktiverar linserna. Bläddra tills du hittar den här ikonen.

snapchat_facetune.jpg

Den här linsen fixar dina anletsdrag så att de blir lite mer klassiskt tilltalande och lägger dessutom på en lätt solbränna. (Just solbrännan passar inte mig som är väldigt ljus i hyn, så jag brukar neutralisera den med ett uppljusande filter efteråt.)

IMG_7655.JPG

Utan lins

IMG_7658.JPG

Med lins

IMG_7659.JPG

Med lins + filter

När linsen är igång, följ stegen ovan: Ljuset, blicken, vinkeln – och om du vill ett filter.

7. Klart!

När du har din färdiga profilbild ladda upp den på alla sociala konton du har. Att ha samma bild överallt förenklar för de som vill följa eller lägga till dig i nya nätverk eftersom de slipper fundera på om du är samma Ingrid Andersson som den Ingrid Andersson de redan följer på LinkedIn osv.

IMG_7630.JPG IMG_7638.JPG IMG_7655.JPG

En reaktion på ”5 tips för att ta en snygg profilbild med mobilen (och Snapchat eller Instagram)

Lämna ett svar